FOT Fórum

Log In
Messages in this topic - RSS

Főoldal » Sirálygyűrűzés » Leolvasások

A szegedi kommunális hulladékgyűjtő telepen végzett színes gyűrűs program eredményei, gyűrűzésekről beszámoló, fotók, visszafogások.
|
2011.04.03. 16:23:22

Domján András
Domján András
Posts: 41
Március közepén megjelentek a danka- és szerecsensirályok a költőhelyek környékén. Ennek következtében jelentős a mozgás a csaj-tavi 4-esen illetve a Korom-szigeten, valamint a környező területeken. Folyamatosan érkeznek vissza az elmúlt években színesgyűrűvel megjelölt sirályaink, a helyzet Fehér-tó környékén azt mutatja, hogy az itt költő állománynak már egy eléggé számottevő hányadát sikerült megjelölnünk. Az elmúlt 3 hétben a szeméttelepen 60 különböző dankasirályt és 10 szerecsent olvastunk le. A dankák közül 50 magyar (Szeged, Budapest, Gyál), 2 szerb, 7 horvát és 1 olasz madár lett leolvasva. Szerecsenekből itt eddig 10-et olvastunk le, eből volt 5 magyar (Szeged, Rétszilas, Mekszikópuszta), 3 szerb, 1 cseh és 1 francia gyűrűs madár.
Csaj tavon a gyűrűs madarak közül inkább a szerecsenek dominálnak, ott 19 gyűrűs került meg eddig általunk, abból 15 magyar, 2 szerb, 1 cseh és 1 lengyel gyűrűs. Dankákból a csaj-tavi szigeten 10 gyűrűset, 4 magyart, 2 horvátot, 3 szerbet és 1 olaszt olvastunk le.
A két terület között jelentős az átmozgás, akár napi szinten is. Ez még most lehet táplálkozásból fakadó mozgási, de szerecseneknél még a költőhely keresése is.
Azt hiszem ezekből a mennyiségekből kitűnik, hogy érdemes figyelni a sirályok lábát, mert bárhol kerülhetnek elő gyűrűs madarak, akár kis számú csapatból is.
0 link
|

Főoldal » Sirálygyűrűzés » Leolvasások





Powered by AspNetForum 7.0.4.0 © 2006-2010 Jitbit Software